Grab zet samenwerking met onrustige Wirecard in de wacht; voormalig CEO vrijgelaten

Grab zet samenwerking met onrustige Wirecard in de wacht; voormalig CEO vrijgelaten

Wirecard heeft licenties bij Mastercard, Visa en JCB International, waarmee de bankafdeling haar creditcards uitgeeft.

Het taxibedrijf en betalingsbedrijf Grab in Singapore zei dat het een partnerschap met het door schandalen getroffen Wirecard had opgeschort, dagen nadat het Duitse betalingsbedrijf een financieel gat van € 1,9 miljard (S $ 3 miljard) openbaar maakte dat zijn toekomst.

 

“We zijn niet begonnen met bedrijfsintegratiewerk voor het Wirecard-partnerschap en we pauzeren het partnerschap tot nader order”, vertelde een woordvoerder van Grab woensdag (24 juni) aan Reuters in antwoord op een vraag over de status van het partnerschap.

 

De twee bedrijven hadden in maart een betalingsovereenkomst gesloten waarbij Wirecard transacties zou verwerken die via de GrabPay e-wallet werden uitgevoerd, te beginnen met markten in Maleisië, de Filippijnen en Singapore.

 

Wirecard was nog niet begonnen met het verwerken van betalingen of het aanmelden van handelaars namens Grab, de meest waardevolle start-up van Zuidoost-Azië, wiens e-wallet wordt geaccepteerd door meer dan 600.000 handelaars en kleine bedrijven in de regio.

 

In antwoord op een vraag zei de Monetaire Autoriteit van Singapore dinsdag dat ze Wirecard had gevraagd ervoor te zorgen dat het geld van klanten houdt voor zijn lokale activiteiten bij de banken van het land.

 

Deze week werd de voormalige CEO van Wirecard, Markus Braun, gearresteerd op verdenking van het vervalsen van zijn rekeningen, nadat het betalingsbedrijf het financiële gat had onthuld en zich afvroeg of trustees daadwerkelijk geld namens hem hadden aangehouden.

 

Woensdag zei de advocaat van Braun dat hij was vrijgelaten. Het Duitse persbureau dpa haalde eerder een woordvoerster van een rechtbank in München aan, die zei dat Braun was vrijgelaten nadat hij dinsdag zijn borg van € 5 miljoen had betaald.

 

De Duitse financiële toezichthouder diende ook een nieuwe klacht in tegen Wirecard bij de officier van justitie, en zei dat de verlate bekentenis van het bedrijf dat er miljarden ontbraken, aantoonde dat het zijn financiële positie tussen 2016 en 2018 verkeerd had opgegeven.

 

Grab is een van de bedrijven die afstand nemen van Wirecard, waardoor het voor het Duitse betalingsbedrijf moeilijker wordt om te herstellen van een schandaal waardoor zijn aandelen zijn ingestort. Het bedrijf heeft volgens de website meer dan 313.000 zakelijke klanten. Het zegt dat het een reeks diensten biedt voor digitale betalingen in 26 landen over de hele wereld.

 

Het Franse telecombedrijf Orange zal binnenkort een nieuwe betalingspartner aanstellen voor zijn Orange Bank-eenheid, volgens een persoon die bekend is met de situatie. Hoewel de problemen met Wirecard overwegend technologisch zijn, versnelt het debacle bij het bedrijf de overstap naar een nieuwe provider, zei de persoon.

 

De bezorgdheid van de klant onderstreept de urgentie van interim-CEO James Freis om de zakenpartners van Wirecard gerust te stellen. Het heeft licenties bij Mastercard, Visa en JCB International, waarmee de bankafdeling haar creditcards uitgeeft. Als Wirecard het ontbrekende geld niet kan vinden, hebben de kaartmaatschappijen mogelijk redenen om de licenties in te trekken.

 

‘De grote vraag is of ze de Visa- en Mastercard-licenties behouden’, zegt Neil Campling, analist bij Mirabaud. ‘Zonder die hebben ze geen zaken.’

 

Gerelateerd verhaal

MAS zegt dat Wirecard in Singapore klantgelden bij banken hier moet houden; voormalig CEO gearresteerd

Binnen Wirecard hielp een bank die deposito’s aannam de groei stimuleren

Een woordvoerder van Mastercard zei dat hij de ontwikkelingen bij Wirecard volgt, maar geen commentaar wilde geven op specifieke klantgesprekken of situaties. Een woordvoerder van Visa zei dat het bedrijf de ontwikkelingen blijft volgen en nieuwe informatie beoordeelt zodra deze beschikbaar komt.

 

Andere klanten volgen de chaos op Wirecard nadat het betalingsbedrijf zei dat de € 1,9 miljard die het had gerapporteerd als activa waarschijnlijk niet bestond en dat het recente financiële resultaten behaalde. Het bedrijf is nu in gesprek met crediteuren en overweegt een volledige herstructurering. credit card zakelijk online aanvragen.

 

De Nederlandse tak van luchtvaartmaatschappij Air France-KLM beoordeelt de situatie, aldus een woordvoerder. De in Londen gevestigde digitale bank Revolut heeft besloten klanten over te zetten naar alternatieve betalingsaanbieders om onderbreking van de dienstverlening te voorkomen. Een woordvoerder van Orange, dat al sinds 2013 een samenwerking heeft met Wirecard, weigerde commentaar te geven.

 

Braun, die bijna 20 jaar CEO was, wordt ervan beschuldigd het verkoopvolume bij Wirecard te hebben opgevoerd, aldus het parket van München. Hij was de grootste aandeelhouder van het bedrijf geweest en moest zijn belang van 7 procent dat hij had gekocht, afkopen via een marge van € 150 miljoen, gedekt door de waarde van het aandeel. goedkopere creditcards betalen.

 

Wirecard, ooit geprezen als een voorbeeld van het vermogen van Duitsland om succesvolle technologiebedrijven te produceren, is nu een nationale schande die het imago van het land in gevaar brengt.Minister van Financiën Peter Altmaier zei: “we kunnen niet toestaan dat individuele bedrijven de reputatie van een hele industrie vernietigen en zo het land schaden”